Her kommer et rigtig godt forslag til en god rødvin til julemiddagen. Jeg besøgte Domaine de Marcoux første gang i 1991, hvor vinbonden Philippe Armenier gav mig en udførlig indføring i biodynamisk vindyrkning. I dag ejes den 28 HA store vingård af søstrene Sophie og Catherine Armenier, efter at deres bror Philippe sidst i 90’erne flyttede til Californien, hvor han arbejder som konsulent for en række biodynamiske vinbønder.
Her smager vi Domaine de Marcoux’s Châteauneuf-du-Pape rouge 2012, som indeholder omkring 80% Grenache, og resten er Mourvèdre, Syrah og Cinsault. Sophie Armenier beskriver den selv således: “2012 var en meget interessant årgang, man kan næsten kalde det en klassisk Châteauneuf-du-Pape årgang. Det er en årgang, som er meget elegant og velafbalanceret. En rig årgang med masser af substans, men også med en flot balance – en årgang, som har et stort gemmepotentiale. I vinen har vi duft og smag af garrigues, timian, peber, mørke bær og krydderier. Det er en god idé at åbne vinen mindst to timer før servering, eventuelt dekantere den. Den har behagelige tanniner, garvesyre, den varer længe i munden og har en god struktur.” Sophie serverer gerne lammekød, et lam fra Provence, med masser af krydderurter til denne vin, men oksekød vil heller ikke være dumt. Og så synes jeg, at den vil passe perfekt til juleanden – vi vil i hvert fald prøve!
Vinen kan købes hos Domaine Brandis, http://domainebrandis.dk/shop/domaine-de-marcoux-240c1.html , hvor den lige nu er på tilbud til 300 kr. pr. flaske.
Du kan læse mere om Domaine de Marcoux i min bog “Mit Liv med Vin og Musik” og også her høre det fantastiske stykke orgelmusik, som slotsorganist Sven-Ingvart Mikkelsen har skrevet inspireret af denne vin – køb bogen som julegave, mandelgave eller forkæl dig selv her: shop.olafssongs.dk – se et lille interview med Sophie Armenier her:  14 ▶ Vingårdsbesøg på Domaine de Marcoux i Châteauneuf-du-Pape/Rhône, med musik af Sven-Ingvart Mikkelsen af Jens Rømer

© Guillaume ATGER / Fédéphoto.com Sophie (chemise à carreaux) et sa soeur Catherine ARMENIER, vigneronnes à Chateauneuf du Pape. Vaucluse. 29 août 2011.

© Guillaume ATGER / Fédéphoto.com
Sophie (chemise à carreaux) et sa soeur Catherine ARMENIER, vigneronnes à Chateauneuf du Pape. Vaucluse. 29 août 2011.