Jeg besøgte Domaine Bort første gang i juni 2015 i forbindelse med mit arbejde med min bog “Mit Liv med Vin og Musik”. Domaine Bort er beliggende i landsbyen Saint-Christol mellem Nimes og Montpellier, og Saint-Christol har ret til egen selvstændig appellation. Monsieur Bort startede i midten af 1950’erne med 1 hektar vinmark, lidt efter lidt købte han flere og flere marker op, og i dag besidder han 60 hektar vinmarker. Det vil sige, at Monsieur Bort på omkring 60 år er gået fra at have 1 hektar mark til i dag 60 hektar – det er en familiehistorie, hvor man fra bunden beslutter at skabe en vingård.
Nu skal vi smage Domaine Bort “Cuvée No 1” 2014, som er fremstillet på Syrah (majoriteten) og Grenache. Den har en kompleks duft og smag med mørke frugter, lidt krydderi, lidt peber, sorte oliven, timian og rosmarin, god fylde med behagelige tanniner. Det er en vin, som kræver smagfuld mad, f.eks. vildtragout, retter med vildsvin og tyrekød. Den vil også passe til lidt mere eksotisk mad med mange krydderier.
Domaine Bort har desværre endnu ikke nogen dansk importør, så man bliver nød til at tage ned og besøge gården, hvis man vil smage vinen. Min gode gamle guitarven fra Bretagne, Dan Ar Braz, har skrevet et stykke fantastisk musik, “Wine and Healing Tears”, inspireret af vinene fra Domaine Bort. Man kan læse mere om Domaine Bort og lytte til Dan’s smukke musik i min bog/CD “Mit Liv med Vin og Musik”, som kan købes her: shop.olafssongs.dk
Se et lille interview med Domaine Borts kældermester ønologen Jocelyn Saby og nyd musikken her: 4 ▶ Vingårdsbesøg på Domaine Bort med musik af Dan Ar Braz af Jens Rømer